Finngårdarna

Finngårdarna härstammar från dåtidens finska byggkonst som fördes med av de finnar som under främst 1600-talet bosatte sig i den norska och svenska finnskogen för att bedriva svedjebruk. Boningshuset var knuttimrat; det hade en murad rökugn med en rökhuv i taket men saknade istället skorsten. Röken blev kvar i huset och lade sig som ett lock utmed innertaket och värmen blev därigenom kvar i stugan.

 

Foto-Böret Segolsson-Knutsson

7-torpsrundan i Torsby och Kongsvinger

Sju torp, två land och ett skogfinskt rike.

7-torpsrundan är namnet på en 8,2 km lång rundtur på svensk sida i Torsby kommun och i Varaldskogen i Kongsvinger kommun. Som namnet säger så tar turen dig förbi 7 torp med skogfinsk bakgrund. Här finner du allt från Valli där det bara finns ruiner kvar eller Ritamäki som kanske är det bäst bevarade skogsfinska torpet på hela Finnskogen.

Rundan tar dig genom ett avsnitt av Finnskogens natur och kulturlandskap. Färden går i stort sett bara på fina stigar men det finns mindre blöta partier.

Det finns två naturliga startställen för 7-torpsrundan. På den svenska sidan är parkeringsplatsen vid sjön Lomsen den vanliga startplatsen. Dit kommer du genom att ta av från huvudvägen vid Lekvattnet och bara följa skyltningen mot Ritamäki. Det är 10 km från Lekvattnet till parkeringsplatsen.

På norsk sida är det Lebiko som är det vanliga startsället för vandringen. Dit kommer du genom att köra in från riksväg 200 mellan Masterud och Øiermoen. Tre vägar leder in från Femoen/Dragonmoen, över Viker eller från Øierås som är öst om Øiermoen. Alla vägarna in är privata skogsbilvägar så var observant på att standarden inte alltid är perfekt.

 

Foto-Finnskogen.turistforeningen.no
 

De 7 torpen

Lomstorp

Koordinater: Lat/Long: 60°08’18″N, 12°33’20″E

Lomstorp ligger vid sjön Lomsen i Sverige. Standarden är ”koja”. Det finns vedugn och kastruller samt 6 sovplatser.

Svartbäcken

Koordinater:

Svartbäcken ligger på en liten ås med god utsikt mot Lomsen. Sen 1995 har det gjorts mycket förbättringar på byggen och en del av skogen runt husen är borttaget. 

Österby

Koordinater:

Österby var en ganska stor gård jämförelsevis med andra gårdar på Finnskogen. Huset här blev byggt i mellankrigstiden. Det finska namnet på Österby är Autiomäki som betyder Ödegårdsberget.

Lebiko

Koordinater: Lat/Long: 60°09’09″N, 12°30’46″E 

Detta är ett gammalt finntorp på Varaldskogen i Kongsvinger. Finnskogleden går genom torpet. Torpet är från cirka 1900-talet. Det är möjligt att övernatta och det finns redskap för matlagning. Uppvärmning finns med vedeldning.

Kissalamp

Koordinater:

Tyvärr är idag denna plats i förfall. Resterna efter skjul och lada är lätt synliga och den stensatta jordkällaren står fortfarande. Vatten finns även i en brunn.

Vallis

Koordinater:

Denna plats togs i bruk runt i början av 1800-talet, men blev inte bebott länge. Redan 1905 var det slut då alla barnen utvandrade till America. Här ska du ta dig tid att titta på den stensatta jordkällaren och resterna efter rökstugan.   

Ritamäki

Koordinater:

Ritamäki var bebott fram till 1964. Det var två syskon som bodde här sist. Lekvattnets hembygdsförening tar idag hand om torpet och ser till att det bevaras. De håller även enkel servering under sommartider. Ritamäki är ett av de bäst bevarade torpen på Finnskogen och ser troligtvis ut som det gjorde för 200 år sen.

Har du lust att gå 7-torpsrundan? Kontakta Morokulien infocenter för hjälp och information.

10-torpsrundan. Tio torp, mitt i den norska Finnskogen

 

Foto-Finnskogen.turistforening.no

 

10-torprundan är namnet på en 12 km lång rundtur på Grue Finnskog. Som namnet säger så tar turen dig förbi 10 torp, alla med skogfinsk anknytning. I tillägg till detta passerar man även två nedlagda fäbodar. Här hittar du allt från Grøseætra där bara ruinerna står kvar efter ett finntorp där finnkorna fortfarande betar och gårdsdriften fortgår som den gjort i generationer. Rundan tar dig igenom ett avsnitt av Finnskogens natur och kulturlandskap. Färden går i stort sett på gamla upptrampade skogstigar men har vissa blöta partier.

Det vanligaste startstället för 10-torprundan är Bjørsjøtorpet. Här är det bra parkeringsplatser och det är lättillgängligt. Med bil kommer du lättast hit genom att ta av Riksväg 20 vid Namnå vis Shellstationen, därifrån kör du vidare östöver mot Monserud. Härifrån är det bomväg, självbetjäning, till skidhyttan vid Bjørsjøtorpet. Följ pilarna markerat med dessa namnen. Från bommen fram till skidhyttan är det cirka 10 km. Efter att du har parkerat kan du förbereda dig på en vacker rundtur som du bör räkna med att den kan ta mellan 4-5 timmar med ett par till tre vilopauser.