Covid-19

Oppdatert: 10. mai 2021

Finnskogleden går på begge sider av grensen mellom Norge og Sverige, og du må forholde deg til enhver tid gjeldende regler for grensepasseringer også når du går Finnskogleden.

De som oppholder seg i Norge kan nå reise på ferie- og fritidsreiser innenlands dersom de er: 

* Fullvaksinert

* Har fått én vaksinedose og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen, og du har oppholdt deg i Norge de siste ti dagene.

* Har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Personer i denne gruppen må fortsatt overholde reiseråd og retningslinjer for smittevern, både nasjonalt og lokalt. Endringer kan skje på kort varsel. Dette gjelder også ved eventuelle lokale smitteutbrudd. Reisende må derfor holde seg oppdatert og ta hensyn til lokale forhold under reiser i Norge.

Regjeringen anbefaler fortsatt uvaksinerte nordmenn om å unngå unødvendige innenlandsreiser, med unntak av nødvendige arbeids- og pendlerreiser, samt reiser til fritidsbolig, der du kan unngå kontakt med andre.

Strengere innreiseregler

Regjeringen anbefaler fortsatt nordmenn å unngå unødvendige utenlandsreiser, og de har innført strenge innreiseregler til Norge. Det kun de som er bosatt i Norge som får reise inn i landet (med noen få unntak). Det er også innført obligatorisk testing på grensen.

Er du likevel nødt til å reise utenlands, er der ulike regler du må følge: Alle reisende som returnerer fra en unødvendig utenlandsreise må tilbringe hele karantenetiden på et karantenehotell. Alle som reiser inn til Norge fra land utenom EØS/Schengen, må nå tilbringe karantenetiden på et karantenehotell, selv om reisen karakteriseres som “nødvendig”.

Vær oppmerksom på at grenseoverganger som ikke har kapasitet til testing, vil bli stengt. Se oversikt over hvilke grenseoverganger det gjelder i regjeringens pressemelding om obligatorisk testing.

På Folkehelseinstituttets nettsted (fhi.no) finner du en oversikt over hvilke land som er kategorisert som rødt. Her finner du også informasjon og råd om hvordan du skal forholde deg til koronaviruset og reising i Norge.

For flere reiseråd og offisiell informasjon fra helsemyndighetene, se helsenorge.no.

For mer detaljert informasjon om hvem som kan reise inn i Norge fra andre land og regioner, og under hvilke karantenebetingelser, se Utlendingsdirektoratets nettsider, udi.no.

Viktig informasjon fra regjeringen om nye tiltak og råd for norske reisende finner du på regjeringen.no.

Reise innenlands – smittevern

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets råd for fritidsreiser gjelder fra 5. november 2020 og inntil videre. Alle har et individuelt ansvar for å reise på en måte som ikke bidrar til smittespredning.

  • Planlegg eventuelle nødvendige reiser med tanke på å unngå smittespredning mellom steder. Prøv å unngå kontakt, kollektivtransport og steder der det er et stort antall mennesker.
  • Ved utendørsaktiviteter som telttur, fottur, sykling, ridning og annet gjelder de generelle rådene for smittevern. Videre må du etterleve normal skikk og bruk i utmark; om mulig unngå å gjøre ditt fornødne i naturen, ikke forsøple og huske bålforbudet.
  • Bruk munnbind der det er pålagt.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om minst 1 meters avstand til andre, og 2 meter til personer i risikogrupper.
  • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.

Her er reiselivsbransjens tiltak som sikrer tryggere norgesferie.

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like viktige ved fritidsreise som hjemme.

  • Er du syk, skal du holde deg hjemme.
  • Vask hendene ofte med såpe og vann, eller benytt alkoholbasert hånddesinfeksjon.
  • Hold minst 1-2 meter avstand til de du ikke bor sammen med.

Nordmenn på reise i utlandet

Nordmenn i utlandet må forholde seg til anbefalingene fra de lokale myndighetene. Spørsmål knyttet til hva du har rett til å få dekket økonomisk, må du ta med forsikringsselskapet ditt.