Etappe 10 – Medskogen til Haldammen

Etappen er lang, men lettgått. Du går på grusveier og over furumoer, typisk for Finnskogen

Etappa er lang, men lettgått. Du går på grusveier og over furumoer, typisk for Finnskogen.

Fra Medskogen stiger det jamnt oppover mot fjellet Storhøklingen. Det ligger en gapahuk her ikke langt fra toppunktet. Landskapet flater ut og faller noe framover mot Kroksjøen, hvor sommerkaféen Honkaniemi ligger vakkert til nede ved sjøen. Det er 8 km hit, og da passer det med en rast ved strandkanten over en god kopp kaffe og hjemmebakst mens du nyter stillheten og landskapet.

Noen kilometer videre, og du er i grenda Possåsen med sin spennende historie. På det meste bodde det 100 personer her. Det var på 1900-tallet. Tettsted lå på grensa og hadde 2 tollstasjoner.

Finnskogleden fortsetter videre nordover på grusvei fram til grenda Juvberget med fjellet Juvbergshetta som markert orienteringspunkt rett bak. Med sine 611 moh er den en av de høyeste toppene i Finnskogen, og gir utsyn over store deler av de vide skogbygdene. Om du synes turen har vært lang nok, har Turistforeningen overnattingstilbud i drengestua på Juvberget gård. Du trenger standard DNT-nøkkel for tilgang. Drengestua har propankomfyr, og du må selv ha med mat. I tillegg tilbyr Nedre Juvberget gård overnatting.

Fortsatt gjenstår 6 kilometer gjennom lettgått skogsterreng fram til Haldammen. Nervang gård henter deg her mot et lite honorar om du overnatter hos dem. Det sparer deg for 4,5 kilometers vandring fram til Gravberget, og du får mer tid til å utforske Gravberget og kirken som har fått oppmerksomhet over hele verden for sin arkitektur.

Før de store skogsmaskinene overtok for tømmerhoggeren, og mens fløting av tømmer ennå foregikk på elvene, var Gravberget et livskrafig samfunn med mye arbeidsfolk. De store skogområdene her ble administrert av bestyreren på Gravberget gård. I 2017 ble gården solgt, og en ny æra bygd på turisme og lokalmat er i emning på Gravberget gård.

Fasiliteter

  • Sommerkafeen Honkaniemi ved kroksjøen etter 8 km vandring
  • I Gravberget gamle skole kan du kjøpe kaffe, kaker og middag hver dag unntatt mandager mellom 12:00 og 17:00.

Overnattingsmuligheter

Nervang gård: Ta kontakt før du ankommer, kontakt@nervang.com.

Turfakta

På denne etappen kan du oppleve