Etappe 10 – Medskogen til Haldammen

Etappen er lang, men lettgått. Du går på grusveier og over furumoer, typisk for Finnskogen

Etappa er lang, men lettgått. Du går på grusveier og over furumoer, sistnevnte typisk for Finnskogen.

Fra Medskogen stiger det jamnt oppover mot fjellet Storhøklingen. Det ligger en gapahuk her ikke langt fra toppunktet. Landskapet flater ut og faller noe framover mot Kroksjøen, hvor sommerkaféen Honkaniemi ligger vakkert til nede ved sjøen. Det er åtte km hit, og da passer det med en rast ved strandkanten over en god kopp kaffe og hjemmebakst mens du nyter stillheten og landskapet.

Noen kilometer videre, og du er i grenda Possåsen med sin spennende historie. På 1900-tallet bodde det på det meste 100 personer her, men slik er det ikke lengre. Tettstedet lå på grensa og hadde to tollstasjoner.

Finnskogleden fortsetter videre nordover på grusvei fram til grenda Juvberget med fjellet Juvbergshetta som markert orienteringspunkt rett bak. Med sine 611 moh er den en av de høyeste toppene i Finnskogen, og gir utsyn over store deler av de vide skogbygdene. Om du synes turen har vært lang nok, har Turistforeningen overnattingstilbud i drengestua på Juvberget gård. Du trenger standard DNT-nøkkel for tilgang. Drengestua har propankomfyr, og du må selv ha med mat. I tillegg tilbyr Nedre Juvberget gård overnatting.

Fortsatt gjenstår seks kilometer gjennom lettgått skogsterreng fram til Haldammen. Nervang gård henter deg her mot et lite honorar om du overnatter hos dem. Det sparer deg for fire og en halv kilometers vandring fram til Gravberget. Dermed får mer tid til å utforske Gravberget og kirken som har fått oppmerksomhet over hele verden for sin arkitektur.

Før de store skogsmaskinene overtok for tømmerhoggeren, og mens fløting av tømmer ennå foregikk på elvene, var Gravberget et livskraftig samfunn med mange arbeidsfolk. De store skogområdene her ble administrert av bestyreren på Gravberget gård. I 2017 ble gården solgt, og en ny æra bygd på turisme og lokalmat er i emning på Gravberget gård.

Fasiliteter

  • Sommerkafeen Honkaniemi ved Kroksjøen etter åtte kilometer vandring
  • I Gravberget gamle skole kan du kjøpe kaffe, kaker og middag hver dag mellom 12:00 og 17:00, med unntak av mandager da det er stengt.

Overnattingsmuligheter

Nervang gårdTa kontakt før du ankommer, kontakt@nervang.com.

Turfakta

På denne etappen kan du oppleve