Etappe 3 – Mitandersfors to Lebiko

Området i denne etappen er naturreservat med rik flora, og du har et velholdt bygningsmiljø med røykstue.

Leden krysser Bogsälven ved Mitandersfors og stiger opp gjennom skogen til Bengtstorp. Derfra i lett fint skogsterreng fram til Lomstorp i nordenden av sjøen Lomsen. Fra innsjøen på sti 1,5 kilometer til Ritamäki, hvor du bør innvilge deg en kaffestopp og ta deg tid til en tur uti enga. Området er naturreservat med rik flora, og du har et velholdt bygningsmiljø med røykstue. Plassen var bebodd fram til 1964.

Leden fortsetter 2-3 km videre fram til Lebiko, og da har du krysset grensen og er over på norsk side. Underveis passerer du plassen Kissalamp. Lebiko var mellomstasjon for mange norske flyktninger under 2. verdenskrig. Her fikk de mat og hvile før de ble fulgt på siste etappen over grensen til Kissalamp og friheten i nøytrale Sverige. Lebiko var bosatt til 1964.

Fasiliteter

  •  På Ritamäki er det enkel servering daglig i perioden 1/6-31/8 klokken 11-18.

Overnattingsmuligheter

På Lebiko er det overnatting i DNT-turistforeningshytte. Den er låst med standard DNT-nøkkel som du bl.a. kan kjøpe ved Den Norske Turistforenings kontor i Oslo. Ubetjente hytter har ikke mat, men gassovn til matlaging. Ønsker du å gå litt videre, er det under 3 km til plassen Kvåho som står åpen, og hvor du også kan overnatte. Her er det enkel standard hvor medbrakt mat på tilberedes på vedovn. Belysning er stearinlys.

Turfakta

På denne etappen kan du oppleve