Etappe 3 – Mitandersfors til Lebiko

Området i denne etappen er naturreservat med rik flora, og du har et velholdt bygningsmiljø med røykstue.

Leden krysser Bogsälven ved Mitandersfors og stiger opp gjennom skogen til Bengtstorp. Derfra i lett fint skogsterreng fram til Lomstorp i nordenden av sjøen Lomsen. Fra innsjøen på sti 1,5 kilometer til Ritamäki, hvor du bør innvilge deg en kaffestopp og ta deg tid til en tur uti enga. Området er naturreservat med rik flora, og du har et velholdt bygningsmiljø med røykstue. Plassen var bebodd fram til 1964.

Leden fortsetter to-tre km videre fram til Lebiko, og da har du krysset grensen og er over på norsk side. Underveis passerer du plassen Kissalamp. Lebiko var mellomstasjon for mange norske flyktninger under 2. verdenskrig. Her fikk de mat og hvile før de ble fulgt på siste etappen over grensen til Kissalamp og friheten i nøytrale Sverige. Lebiko var bosatt til 1964.

Fasiliteter

  •  På Ritamäki er det enkel servering daglig i perioden 1/6-31/8 klokken 11-18.

Overnattingsmuligheter

På Lebiko er det overnatting i DNT-turistforeningshytte. Den er låst med standard DNT-nøkkel som du bl.a. kan kjøpe ved Den Norske Turistforenings kontor i Oslo. Overnatting bestilles på forhånd via Hyttebetalingsappen. Ubetjente hytter har ikke mat, men gassovn til matlaging. Det er egen brønn nedenfor låven, som kan gå tom i tørke sesonger. Propan til matlaging og ved til oppvarming.

OBS! Det er fyringsforbud i vedovn på kjøkkenet grunnet sprekk i ovn.

Det er dyner og puter på soverommene. Det skal obligatorisk benyttes lakenpose eller sovepose.

Hytta er dessverre ikke tilpasset hund.

Ønsker du å gå litt videre, er det under tre km til plassen Kvåho som står åpen, og hvor du også kan overnatte. Her er det enkel standard hvor medbrakt mat på tilberedes på vedovn. Belysning er stearinlys.

Turfakta

På denne etappen kan du oppleve