Etappe 4 – Lebiko til Øyermoen

I denne etappen vil du finne mange sjeldne planter, og den beste tiden for å oppleve blomsterprakten er rundt midten av juni.

Dagens etappe går gjennom flere skogfinske gårdsmiljøer og flott kulturlandskap. Alle boplassene i området er etablert av skogfinner. Etter et par kilometer i lett skogsterreng, kommer du til Kvåho. En plass med godt vedlikeholdte bygninger og skjøtta innmark. Naboplassen noen kilometrene lenger mot nord, er Abborhøgda med bygninger og rikt kulturlandskap. Denne plassen ble i 1994 rangert blant de ti mest verneverdige kulturlandskap i Norge. Enga vedlikeholdes årlig ved at den blir slått slik det har vært gjort av folk i uminnelige tider. Her vil du finne mange planter som er sjeldne der moderne gårdsdrift praktiseres. Den beste tiden for å oppleve blomsterprakten er rundt midten av juni.

Leden fortsetter i lettgått skogsterreng fram til den bebodde grenda Viker i sørenden av Øyersjøen, hvor du følger vestsiden av sjøen fram til Øyermoen. Midtveis, ved Bolneset, går du gjennom en fire dekar stor lerkeskog plantet i 1803. Elva Fløyta krysses på Fløytdammen, hvor det har vært tømmerfløting, sagbruk og mølle. Videre går du Rugbråtavegen opp til den skogfinnske slektsgården Nedre Øieren Gård.

Fasiliteter

  • På Nedre Øieren gård må du lage maten selv, men verten tilbyr proviantinnkjøp i nærmeste butikk om du bestiller på forhånd, +47 971 49 041.
  • Drikkevann finner du underveis i småvann og større bekker.

Overnattingsmuligheter

Nedre Øieren er en finnegård fra 1600-tallet, som tilbyr overnatting. Her er også gårdsmuseum hvor du kan lære mer om skogfinnene. Mer informasjon finner dere her.

Alternativ overnatting på Øyermoen er hos Ole Martin Pelsholen, som leier ut hytte med plass til 4, +47 916 59 779.

Minimäki tilbyr overnatting i minihytte eller i tretopptelt. Mer informasjon finner dere her.

Turfakta

På denne etappen kan du oppleve