Finnskogleden 30 år

Finnskogleden har 30 års-jubileum i 2022 og det skal vi feire!

I 2022 er Finnskogleden 30 år og det skal feires hele sommeren!

Det vil bli ulike arrangementer over hele Finnskogen i løpet av sommersesongen. Finnskogen Natur & kulturpark arrangerer i samarbeid med flere aktører et hovedarrangement på Purala Finngård den 11.juni, men det er mange flere aktiviteter og arrangement som markerer at Finnskogleden er 30 år i år.

Her finner du en oversikt over de ulike arrangementene. Flere aktiviteter legges til fortløpende.

*********************************************************

11.mai – Torsby Finnskogcentrum

Finnskogsleden – En stig genom Finnskogens kulturlandskap eller ett kulturarv i sig själv?

Torsby Finnskogcentrum arrangerer i samarbeid med Finnskogen Natur & kulturpark et møte allerede 11.mai med tittelen “Finnskogleden – En stig genom Finnskogens kulturlandskap eller ett kulturarv i sig själv?”

Daniel Svensson (Malmö universitet) har i en studie presentarad i Norsk Geografisk Tidskrift tillsammans med Sverker Sörlin (Kungliga tekniske högskolan) och Katarina Saltzman (Göteborgs universitet) tittat skärskilt på Finnskogleden som en del av rörelsearvet og hur stigar och leder kan vara en del i hållbar och inkluderande kulturarvsförvaltning.

Studien presenteras följs av en paneldiskussion med Louise Brunborg-Næss, DNT – Den norske Turistförening, Olav Henriksson – SkogsOla, och Monica Björklund – Torsby Finnskogcentrum.

Mer informasjon om arrangementet finner du her.

*********************************************************

11.juni  – Purala Finngård

Hovedarrangement Finnskogleden 30 år 

Finnskogen Natur & kulturpark inviterer i samarbeid med Solør-Värmland Finnkulturforening, Visit Torsby, DNT Finnskogen og Omegn, Visit Kongsvinger-regionen og Visit Innlandet, samt flere av Finnskogen Natur & kulturparks partnere til feiring av Finnskogledens 30-års jubileum på Purala Finngård

Program og aktiviteter for dagen

Kl 11.00           Fika og velkommen v/ Finnskogen Natur & kulturpark
Kl 11.10           Taler og hilsener
Kl 11.30           Finnskogleden 30 år v/ Heidi Arild
Kl 13.00          Västanå Teater spiller for oss
Kl 14.00           Salg av mat med skogfinsk tilknytning

Informasjon om Västanå Teater: Västanå Teater er kjent i hele Norden, og teaterformen bygger på det fortellende, hvor musikken og dansen ved siden av ordet skaper en særegen form av skuespill. Nettopp dette samspillet mellom tekst, musikk og bevegelse er teaterets kjennemerke

Hele dagen: Niittaho-Jussi omtales som den siste vandreren på Finnskogen. Han ble portrettert i filmen «Finnskog og trollskap» i 1956, og er blant annet kjent for ordtaket «Detta är mina skogar, fast jag äger dom inte». Niitaho-Jussi preger også skiltene langs Finnskogleden. 11.juni kommer han til Purala i Christer Nilssons skikkelse.

DNT Finnskogen og Omegn legger opp til en liten tur, de har med kart og brosjyrer og informerer om turer på Finnskogen i sommer.

Torsby Jaktvårdskrets arrangerer natursti for hele familien.

Det blir smaksprøver fra lokalmatprodusenter fra våre partnere i Finnskogen Natur & kulturpark og mulighet til å kjøpe deres unike lokalmatprodukter fra Finnskogen.

Loddsalg med mange flotte premier. Inntekten går til utvikling av Finnskogleden.

Arrangementet og fika ved ankomst er gratis. Øvrig betales med kontanter, Swish og Vipps.

Oppdatert informasjon om arrangementet på Facebook. 

*********************************************************

11.juni – Tur langs Finnskogleden

Tur på Finnskogen Orala – Abborhøgda

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer en spennende tur på søndre Finnskogen, som går langs Finnskogrunden til Orala og videre til Abborhøgda. Deretter på sti langs Finnskogleden til Viker.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her. 

*********************************************************

12.juni – Mattila

Finnskogleden 30 år – vandring

Vandring från Mattila ner till Purala där leden officiellt invigdes för 30 år sedan. Följ med genom skogar, historia och landskap. Lär om hur livet tedde sig för Finnskogens innevånare för mellan 100 – 200 år sedan.

Ta del av gripande livsöden, som kunde gå från koja till slott. Hur överlevde man i dessa sjumilaskogar, vad gör vi för reflektioner till dagens samhälle? Skogsfinnarna levde av och med naturen, både lekamligt och andligt. Vid vår vandring så tar vi även del i skogens ekologi och arter, men också hur vi påverkat den genom tiden. Kan vi lära av historien hur man lever hållbart med naturen?

Mer informsjon og påmelding finner du her. 

*********************************************************

25.juni – Tur langs Finnskogleden

Etappe 1 langs Finnskogleden : Håvildsrud – Morokulien

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer fellestur med på første etappe Håvilsrud i Sverige til Fredsmonomentet på Morokulien. Store deler av etappen går på skogsbilveger, og er lettgått uten store høydeforskjeller.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her. 

*********************************************************

26.juni – Tur langs Finnskogleden

Jubileumsvandring Finnskogleden

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer tur fra Løvhaugen – Abbortjernsberg – Røgden.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her. 

*********************************************************

8.-9.juli – Finnskogdagene på Svullrya

De tradisjonsrike Finnskogdagene arrangeres på Svullrya 8.-9.juli. Finnskogdagene ble arrangert første gang i 1970 og har hvert år siden starten funnet sted på Svullrya i Grue Finnskog i juli måned.Da blir Republikken Finnskogen proklamert og løsrevet fra kongeriket Norge med egen regjering og styringsverk.

I 2021 ble Finnskogdagene arrangert i september på grunn av pandemien, men i år blir det feiring av både Republikken Finnskogen og Finnskogleden første helgen i juli som normalt. Finnskogen Natur & kulturpark deltar sammen med våre partnere. Mer informasjon om programmet kommer her.

*********************************************************

10.juli – Håberget kirkelige kultursmie / Håberget Finngård

Åpning av kunstutstilling med aktiviteter og tur langs Finnskogleden

Håberget er en gammel finneboplass fra slutten av 1600 tallet. Her bor og arbeider Dag T. Hansen og hans familie. Hvert år viser Hansen sine nye arbeider i galleriet på gården.
Nå er også det nye kapellet ferdig, og der kan man gå inn og føle på stillheten og nyte kunsten det er utsmykket med. Finnskogleden går rett over tunet på Håberget, og 10.juli er det åpning av årets kunstutstilling, det blir aktiviteter og foredrag, og det arrangeres også en tur langs Finnskogleden med Bo Hansson som turleder. Mer informasjon kommer.

*********************************************************

13.august – Tur langs Finnskogleden

Etappe 3 langs Finnskogleden: Mitanderfors – Lebiko

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer denne turen som går på velbrukte stier og grusveier uten store stigninger.  Man passerer naturreservatet Ritamäki, et kulturlandskap med et rikt biologisk mangfold og et unikt bevart bygningsmiljø.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her.

*********************************************************