Finnskogleden 30 år

Finnskogleden har 30 års-jubileum i 2022 og det skal vi feire!

I 2022 er Finnskogleden 30 år og det skal feires hele sommeren!

Det vil bli ulike arrangementer over hele Finnskogen i løpet av sommersesongen. Finnskogen Natur & kulturpark arrangerer i samarbeid med flere aktører et hovedarrangement på Purala Finngård den 11.juni, men det er mange flere aktiviteter og arrangement som markerer at Finnskogleden er 30 år i år.

Her finner du en oversikt over de ulike arrangementene. Flere aktiviteter legges til fortløpende.

11.mai – Torsby Finnskogcentrum

Finnskogsleden – En stig genom Finnskogens kulturlandskap eller ett kulturarv i sig själv?

Torsby Finnskogcentrum arrangerer i samarbeid med Finnskogen Natur & kulturpark et møte allerede 11.mai med tittelen “Finnskogleden – En stig genom Finnskogens kulturlandskap eller ett kulturarv i sig själv?”

Daniel Svensson (Malmö universitet) har i en studie presentarad i Norsk Geografisk Tidskrift tillsammans med Sverker Sörlin (Kungliga tekniske högskolan) och Katarina Saltzman (Göteborgs universitet) tittat skärskilt på Finnskogleden som en del av rörelsearvet og hur stigar och leder kan vara en del i hållbar och inkluderande kulturarvsförvaltning.

Studien presenteras följs av en paneldiskussion med Louise Brunborg-Næss, DNT – Den norske Turistförening, Olav Henriksson – SkogsOla, och Monica Björklund – Torsby Finnskogcentrum.

Mer informasjon om arrangementet finner du her.

 

*********************************************************

11.juni  – Purala Finngård

Hovedarrangement Finnskogleden 30 år 

Finnskogen Natur & kulturpark inviterer i samarbeid med Solør-Värmland Finnkulturforening, Visit Torsby, DNT Finnskogen og Omegn, Visit Kongsvinger-regionen og Visit Innlandet, samt flere av Finnskogen Natur & kulturparks partnere til feiring av Finnskogledens 30-års jubileum på Purala Finngård

Program og aktiviteter for dagen

Kl 11.00           Fika og velkommen v/ Finnskogen Natur & kulturpark
Kl 11.10           Taler og hilsener
Kl 11.30           Finnskogleden 30 år v/ Heidi Arild
Kl 13.00          Västanå Teater spiller for oss
Kl 14.00           Salg av mat med skogfinsk tilknytning

Informasjon om Västanå Teater: Västanå Teater er kjent i hele Norden, og teaterformen bygger på det fortellende, hvor musikken og dansen ved siden av ordet skaper en særegen form av skuespill. Nettopp dette samspillet mellom tekst, musikk og bevegelse er teaterets kjennemerke

Hele dagen: Niittaho-Jussi omtales som den siste vandreren på Finnskogen. Han ble portrettert i filmen «Finnskog og trollskap» i 1956, og er blant annet kjent for ordtaket «Detta är mina skogar, fast jag äger dom inte». Niitaho-Jussi preger også skiltene langs Finnskogleden. 11.juni kommer han til Purala i Christer Nilssons skikkelse.

DNT Finnskogen og Omegn legger opp til en liten tur, de har med kart og brosjyrer og informerer om turer på Finnskogen i sommer.

Torsby Jaktvårdskrets arrangerer natursti for hele familien.

Det blir smaksprøver fra lokalmatprodusenter fra våre partnere i Finnskogen Natur & kulturpark og mulighet til å kjøpe deres unike lokalmatprodukter fra Finnskogen.

Loddsalg med mange flotte premier. Inntekten går til utvikling av Finnskogleden.

Arrangementet og fika ved ankomst er gratis. Øvrig betales med kontanter, Swish og Vipps.

Oppdatert informasjon om arrangementet på Facebook. 

*********************************************************

11.juni – Tur langs Finnskogleden

Tur på Finnskogen Orala – Abborhøgda

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer en spennende tur på søndre Finnskogen, som går langs Finnskogrunden til Orala og videre til Abborhøgda. Deretter på sti langs Finnskogleden til Viker.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her. 

*********************************************************

12.juni – Mattila

Finnskogleden 30 år – vandring

Vandring från Mattila ner till Purala där leden officiellt invigdes för 30 år sedan. Följ med genom skogar, historia och landskap. Lär om hur livet tedde sig för Finnskogens innevånare för mellan 100 – 200 år sedan.

Ta del av gripande livsöden, som kunde gå från koja till slott. Hur överlevde man i dessa sjumilaskogar, vad gör vi för reflektioner till dagens samhälle? Skogsfinnarna levde av och med naturen, både lekamligt och andligt. Vid vår vandring så tar vi även del i skogens ekologi och arter, men också hur vi påverkat den genom tiden. Kan vi lära av historien hur man lever hållbart med naturen?

Mer informsjon og påmelding finner du her. 

*********************************************************

16. juni – Nordre Øiersjøen rundt 

Vår partner Øieren Grendeforening arrangerer fottur rundt Nordre Øiersjøen. Frammøte i den skogfinske grenda Øiermoen kl. 10 ved Minimäki, tidligere butikken. Ta med kaffe eller annen drikke. En vandring i lett terreng i ca. 6 km. Paal Øieren kommer innom temaer som lokal sagbruk- og skogbrukshistorie. Lerketre-skogen er vi innom. Det blir fortellinger om personer om har vært her og har gjort Øiermoen kjent, som Carl A. Gottlund, Markus G. Rosenkrantz og Ole J. Bergqvist. Samt historien om en dramatisk drukningsulykke i 1838. Den finske matretten Silppo, laget av Minimäki v/Maja Strand serveres når vi kommer fram. Påmelding/spørsmål rettes til paal@oieren.no eller 971 49 041. Pris inkl. mat 100,- per stk. 

                                                        *********************************************************

18. juni – Familietur i Gravberget

Kulturvandring i ord og toner. Vandring fra Juvberget til Gravberget, eventuelt buss med buss “Gravbergsruta” halve ruta. Kontaktinformasjon: Ada Bredalen – Tlf. 911 27 732. Turledere er Karin Lystad og Ingrid Gjeterud. Mer informasjon og påmelding finner dere her.

*********************************************************

19. juni – Familietur: Forundringsvandring i Posåsen

Oppmøte på parkeringsplassen ved Åsnes Finnskog kirke kl 10.00 for samkjøring til Honkanemi. Derfra går vi til Posåsen. Flere ildsjeler påtreffes og hyggelige overraskelser undervegs. Kjentmann Terje Bredvold – Tlf. 909 15 914. Mer informasjon og påmelding finner dere her. 

*********************************************************

25.juni – Tur langs Finnskogleden

Etappe 1 langs Finnskogleden: Håvildsrud – Morokulien

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer fellestur med på første etappe Håvilsrud i Sverige til Fredsmonomentet på Morokulien. Store deler av etappen går på skogsbilveger, og er lettgått uten store høydeforskjeller.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her. 

*********************************************************

26.juni – Tur langs Finnskogleden

Jubileumsvandring Finnskogleden

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer tur fra Løvhaugen – Abbortjernsberg – Røgden.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her. 

*********************************************************

8.-9.juli – Finnskogdagene på Svullrya

De tradisjonsrike Finnskogdagene arrangeres på Svullrya 8.-9.juli. Finnskogdagene ble arrangert første gang i 1970 og har hvert år siden starten funnet sted på Svullrya i Grue Finnskog i juli måned.Da blir Republikken Finnskogen proklamert og løsrevet fra kongeriket Norge med egen regjering og styringsverk.

I 2021 ble Finnskogdagene arrangert i september på grunn av pandemien, men i år blir det feiring av både Republikken Finnskogen og Finnskogleden første helgen i juli som normalt. Finnskogen Natur & kulturpark deltar sammen med våre partnere. Mer informasjon om programmet kommer her.

*********************************************************

10.juli – Håberget kirkelige kultursmie / Håberget Finngård

Åpning av kunstutstilling med aktiviteter og tur langs Finnskogleden

Håberget er en gammel finneboplass fra slutten av 1600 tallet. Her bor og arbeider Dag T. Hansen og hans familie. Hvert år viser Hansen sine nye arbeider i galleriet på gården.
Nå er også det nye kapellet ferdig, og der kan man gå inn og føle på stillheten og nyte kunsten det er utsmykket med. Finnskogleden går rett over tunet på Håberget, og 10.juli er det åpning av årets kunstutstilling, det blir aktiviteter og foredrag, og det arrangeres også en tur langs Finnskogleden med Bo Hansson som turleder. Mer informasjon kommer.

 

*********************************************************

13. og 14. juli – Slåtton på Lebiko 

Vi setter stor pris på om du ønsker å bidra; for nærmere informasjon, ta kontakt med Åsmund – Tlf. 918 34 501 eller e-posst: aasmund@east.no.

*********************************************************

13.august – Tur langs Finnskogleden

Etappe 3 langs Finnskogleden: Mitanderfors – Lebiko

Vår partner DNT Finnskogen og Omegn arrangerer denne turen som går på velbrukte stier og grusveier uten store stigninger.  Man passerer naturreservatet Ritamäki, et kulturlandskap med et rikt biologisk mangfold og et unikt bevart bygningsmiljø.

Mer informasjon om turen og påmelding finner du her.

*********************************************************

28. august- Etappe 6 langs Finnskogleden: Askosberget – Røgden

Denne turen går over ca 15 km, og er på 6 timer. Oppmøte ved Sundelins handel kl 10.00 for samkjøring til start i Askosberget. Turleder: Åsmund Skasdammen – Tlf. 918 34 501, og Hilde Håkensmoen 990 42 573 (påmelding).

*********************************************************

3. september- Etappe 4 langs Finnskogleden: Lebiko – Øyermoen

Bli med på en grenseløs vandring i kulturhistorisk landskap. Finnskogleden er en vandringsled som går mellom Morokolien på grensen mellom Eidskog og Eda i sør og Søre Osen i Trysil i nord. Den er ca. 240 km lang og går gjennom Finnskogen både på norsk og svensk side av grensen. Finnskogleden feirer 30 års jubileum i 2022, og i løpet av jubileumsåret 2022 kan du gå flere av etappene med DNT Finnskogen.

Oppmøte kl. 10 på Øyermoen, buss frakter oss til turstart på Lebiko.

Lettgått etappe, mesteparten på sti. Vi går gjennom flere skogfinske gardsmiljøer. Alle boplassene i området er etablert av skogfinner. Les mer om turen i kartheftet Finnskogleden som kan kjøpes hos Nye Sporten på Kongsenteret i Kongsvinger eller X-way Sport og fritid på Skotterud.

Turens varighet 5-7 timer, lengde 16 km. Ta med mat og drikke til turen!

Medlem: kr. 50,-, ikke-medlem: kr. 100,-

Turleder Paal Øieren – Tlf. 971 49 041. Påmelding til Gro Blåka 909 18 648 (gjerne sms).

                                                      *********************************************************

11. september- Etappe 12b og 13 langs Finnskogleden: Flisberget – Håberget – Søre Osen

Oppmøte kl 09.00 ved kommunehuset Folkvang. Transport til/fra med buss eller samkjøring. Turleder Fredrik Thompson – Tlf. 924 36 260 (påmelding).

*********************************************************